Belanjawan 2024: Kerajaan terus tanggung bayaran MyLesen B2, e-hailing, teksi untuk golongan B40

[ad_1]

Belanjawan 2024: Kerajaan terus tanggung bayaran MyLesen B2, e-hailing, teksi untuk golongan B40

Menerusi Belanjawan 2024, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mengumumkan sebahagian daripada pendapatan yang diraih hasil penjualan nombor pendaftaran plat khas akan digunakan untuk meringankan beban golongan kurang berkemampuan iaitu B40.

“Kerajaan bersetuju untuk terus menanggung bayaran ujian memandu bagi lesen motosikal kelas B2 (MyLesen B2), e-hailing dan teksi untuk lebih 40,000 belia daripada keluarga kurang mampu.

“Selain itu, sebahagian hasil penjualan nombor pendaftaran plat khas tersebut juga akan digunakan untuk membiayai 100,000 unit topi keledar termasuk untuk kanak- kanak yang akan diagih secara percuma kepada keluarga kurang mampu,” kata beliau.

Dana yang sama juga akan digunakan untuk meneruskan ikhtiar FLYsiswa iaitu bantuan subsidi pembelian tiket penerbangan bagi mengurangkan beban kewangan pelajar yang ingin pulang ke kampung halaman. Ia bakal dimanfaatkan kepada hampir 60,000 pelajar daripada keluarga kurang mampu.

Walau bagaimana pun, beliau tidak mendedahkan jumlah peruntukan yang disediakan bagi ketiga-tiga perkara yang bakal direalisasikan yang menggunakan hasil sebahagian penjualan nombor pendaftaran plat khas.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.[ad_2]

Leave a comment